Demografien er en undervurderet udfordring

Data: Danmarks Statistik 2023.

[spacer height=”20px”]

’Den demografiske udvikling med stadigt ældre befolkninger er den mest undervurderede udfordring for kloden. Folk må blive længere tid på arbejdsmarkedet og affinde sig med lavere pensioner.’ Uddrag af rapport fra Black Rock, en af verdens største kapitalforvaltere.

[spacer height=”20px”]

marianne-levinsen-200x300

Forskningschef og fremtidsforsker
Marianne Levinsen Center for Fremtidsforskning
Se mere på www.fremforsk.dk

Kontakt Mail: mlev@fremforsk.dk  Telefon:+45 2067 4501

Udsnit fra Marianne Levinsens´s foredrag om fremtidens arbejdsmarked

Alting har en tid – også i fremtiden

På fremtidens arbejdsmarked er det i virksomheden og organisationen afgørende at forstå dels at alting har en tid og at der kommer en ny tid, hvor der er andre udfordringer og muligheder, som skal gribes. Derfor er begrebet og forståelsen for, at alting har en tid, noget som alle ledere skal have i baghovedet hver eneste dag for at kunne handle i forhold til fremtiden.

Vi ved f.eks. at arbejdstyrkens størrelse reduceres på grund af befolkningens alderssammensætning og oplever allerede på nogle, f.eks. de erhvervsfaglige og sundhedsfaglige områder, mangel på arbejdskraft. Så tiden med masser af dygtig kompetent arbejdskraft og arbejdsgivere, som kan vælge og vrage mellem mange dygtige kandidater er ved at rinde ud på en lang række områder.

Derfor skal det nære fremtids blik rettes fremad på branchen lokalt, regionalt, og globalt og ikke mindst på arbejdsstyrkens sammensætning på alder og fag i den enkelte virksomhed og en strategi for sikring af dygtig arbejdskraft i fremtiden.

Sidst men ikke mindst, er det ret interessant, om en virksomhed eller organisation kan påvirke, om alting har en tid. Min påstand er, at man som virksomhed og organisation netop ved hjælp af den strategiske fornemmelse for fremtidens udfordringer og krav er med til at sikre, at virksomheden og organisationen også har en tid på den længere bane.